preloader
MPA - Škola glazbene produkcije i multimedije
Heinzelova 44
10 000 Zagreb - Hrvatska

Video Production / Master Program

Video Production – Master Program je napredni program namijenjen svima koje zanima ulazak u profesionalni svijet dokumentarnog i igranog filma.

  • Datum početka

    listopad 2023.

01 // DRUGA GODINA EDUKACIJE

Video Production – Master

Video Production – Master Program je napredni program namijenjen svima koje zanima ulazak u profesionalni svijet dokumentarnog i igranog filma.

Ovo je prvi i jedini program ovakvog tipa u Hrvatskoj. Program je namijenjen polaznicima koji su uspješno završili prvu godinu MPA Video Production programa kao i onima koji se već bave video produkcijom, a žele se usavršiti na području filma.

Naglasak ovog programa jest rad sa profesionalnom filmskom opremom uključujući Blackmagic 6k kamere, filmskom rasvjetom i profesionalnim glumcima. Studenti će dobiti veliko znanje potrebno za rad na filmu uključujući pisanje i razradu scenarija, osnove režije, storyboarding, vođenjem cijelog snimanja kao i postprodukciju u Da Vinci resolve programu.

Sam program je formiran tako da usavrši vizualnu pismenost svih polaznika kroz niz praktičnih radova na setu, kako u studiju tako i u eksterijeru. Polaznici će moći prisustvovati masterclassovima etabliranih hrvatskih redatelja i snimatelja. Svi polaznici će kao dio programa prisustvovati Blackmagic Design Resolve naprednom tečaju i moći pristupiti ispitu za studentski certifikat.

Za završni rad od polaznika se zahtjeva izrada kratkog igranog ili dokumentarnog filma. U odnosu na VIDEO PRODUCTION PROGRAM druga godina je kompleksnija, teža i od studenata zahtjeva veću razinu znanja i sudjelovanja.

02 // PROGRAM UKRATKO

Izdvajamo

Metode nastave

Stručni program edukacije Video Production odvija u trajanju od 200 školskih sati unutar perioda od 9 mjeseci. Nastava se provodi u učionicama MPA, vrhunskim video studijima i raznim vanjskim lokacijama.

Predznanje za ovaj program je potrebno. Bivši polaznici prve godine video produkcije imaju pravo direktnog upisa, a u slučaju da netko želi upisati program a nije završio prvu godinu Video production programa, mora pristupiti prijemnom ispitu. Na ovoj godini je još više pažnja usmjerena na individualni pristup u praktičnoj nastavi svakom polazniku.

Teorija

Teorijska nastava na MPA akademiji za ovaj program odvija se jedan puta tjedno (nedjeljom od 11 do 15 sati) u bloku od 5 školskih sati.

Praksa

Praktična nastava u video studijima i učionicama odvija se jedan puta tjedno (nedjeljom od 12 do 20 sati).
04 // STRUKTURA

Struktura nastave

LISTOPAD, STUDENI, PROSINAC

Semestar 1

Teorija

Prvi semestar polaznici započinju s osnovama režije i upoznaju se s ulogom redatelja na setu. Zatim slijedi DaVinci Resolve tečaj. Ovaj tečaj koji je inače dostupan kao odvojeni modul na MPA uključen je u drugu godinu. Polaznici će proći sve module DaVinci Resolve programa što će im omogućiti daleko lakše i efikasnije planiranje i izvođenje svih vježbi s ostalih modula druge godine i pripremiti ih za profesionalni rad u budućoj karijeri. Svaki polaznik pristupa online ispitu i ako je uspješan dobiva studentsku Resolve licencu.

Dokumentarni film

Modul koji se bavi dokumentarnim filmom na uzbudljiv način spaja klasična predavanja u učionici sa mastereclassom poznatih dokumentarista, guerilla snimanjima te Q&A predavanja kako bi svakom polazniku omogućili što bolje razumijevanje forme dokumentarnog filma. Modul započinje s teorijom: vrste dokumentarnog filma, razlike u odnosu na rad na igranom filmu, gledanja i analize nekih bitnih dokumentarnih filmova. Nakon toga kreće priprema za izradu vlastitog dokumentarnog filma, razvoj tema, subjekata i odabir lokacija. Nakon intenzivnog snimanja polaznici kao grupa montiraju svoj film uz nadzor profesora i kada završe imat će prezentaciju svojih radova.

SIJEČANJ. VELJAČA, OŽUJAK, TRAVANJ

Semestar 2

Igrani film

Kroz niz godina shvatili smo da je polaznicima Video production programa najinteresantniji dio predavanja i vježbi u kojima se bavimo igranim filmom. Upravo zato na drugoj godini studija zadnji modul bavi se igranim filmom. Od filmske teorije, do rada s profesionalnim akademskim glumcima na setu, do predavanja i prakse s iskusnim hrvatskim direktorima fotografije pa sve do isporuke vlastitih kratkometražnih igranih filmova. Sve to bit će obuhvaćeno u modulu igrani film.

Napredna montaža i color correction

Napredna montaža se uči na programu DaVinci Resolve 16 koji se smatra standardom u video produkciji. Prolazi se kroz teoriju montaže dokumentarnog i igranog filma, napredna color correction također se uči u DaVinci Resolve-u. Prolazit će se kroz kompletno tonsko snimanje na setu u studiju te na vanjskim lokacijama.

Završni rad

Dokumentarni i igrani film Svaki polaznik Master Video production programa kao svoj završni rad treba predati finaliziran kratkometražni dokumentarni film te kratkometražni igrani film, koji će snimati i montirati tijekom cijelog trajanja edukacije. Na kraju programa svaki polaznik izlazi s dva svoja autorska finalizirana rada.

05 // UVJETI

Uvjeti upisa i cijene

Navršenih 16 godina

Završen Video Production program (prva godina edukacije) ili naprednije poznavanje procesa video produkcije (provjera znanja prije upisa)

Preslika osobne iskaznice

1.800 eura za gotovinsko ili virmansko plaćanje

+ upisnina 150 eura (plaća se prilikom upisa)

1.980 eura za obročno plaćanje do 60 rata

Diners, Premium Visa, PBZ, Mastercard, Visa, Maestro, VPay, PBZ Union Pay International) + upisnina 150 eura (plaća se prilikom upisa)

06 // PREDAVAČI

Predavači na programu

Back
en_USEnglish