MPA - Škola glazbene produkcije i multimedije
Heinzelova 44
10 000 Zagreb - Hrvatska

Audio Mastering Program

Naučite mastering kroz praktičan rad u vrhunski opremljenom mastering studiju uz nadzor stručnih mentora.

 • Datum početka

  Listopad 2024.

 • Tjedno

  Dva puta tjedno

  01 // TREĆA/ČETVRTA GODINA EDUKACIJE

  Audio Mastering

  Naučite mastering kroz praktičan rad u vrhunski opremljenom mastering studiju uz nadzor stručnih mentora. “In depth” mastering tehnike ekvilizacije, kompresije, m/s procesinga i još mnogo toga na stvarnim primjerima aktualnih projekata…

  Kroz ovaj, specijalistički program na MPA, biti ćete upoznati sa procesima rada u mastering studiju. Mastering je završni proces u post-produkciji.

  Najčešće je ovaj stadij post-produkcije potpuni misterij za većinu glazbenika, laika ali i osoba koje se bave tonskim snimanjem i miksanjem.

  S obzirom da ovaj program zahtjeva odlično poznavanje analogne i digitalne audio tehnologije kao i “iskusnije” uho, moguće ga je upisati nakon završenog AE/Master ili SSL Certificate programa na MPA.

  Imati ćete priliku raditi u vrhunski opremljenom mastering studiju na SPL DMC mastering konzoli i mnoštvu “state of the art” analogne opreme koja je dostupna 7 dana u tjednu.

  02 // PROGRAM UKRATKO

  Izdvajamo

  Metode nastave

  Audio Mastering program je specijalistički program edukacije namijenjen svim polaznicima MPA koji su završili minimalno Audio Engineer – Master Program (dvogodišnju edukaciju) na MPA i sastoji se od intenzivnog treninga, teorijske i praktične nastave u mastering studiju u trajanju od 120 školskih sati unutar perioda od 9 mjeseci. Nastava se provodi u vrhunski opremljenom mastering studiju na MPA.

  Na program se iznimno mogu upisati osobe koje nisu završile AE-Master Program ukoliko posjeduju napredno znanje o analognim konzolama i ostaloj studijskoj opremi (uz prethodnu provjeru znanja). Godišnje primamo maksimalno 10 učenika na ovaj program.

  Zamišljajte mastering kao ljepilo, poliranje zvuka koje optimizira kvalitetu reprodukcije na svim uređajima – od sitnih iPhone zvučnika do masivnih zvučnih sustava plesnih klubova. Mastering premošćuje jaz između umjetnika i potrošača. Sam pojam dolazi od ideje glavnog primjerka pjesme (master snimka). Sve kopije ili duplikati zvuka dolaze od master-a. Te se kopije mogu distribuirati u više formata poput vinila, CD-a ili magnetofonske vrpce i streaming usluga poput Spotifya, iTunesa i SoundClouda. Uz to, mastering omogućuje uklanjanje šumova, klikova ili malih pogrešaka propuštenih u konačnom miksu. Mastering također osigurava ujednačenost i dosljednost zvuka između više zapisa na albumu.

  Teorija

  Teorijska nastava na MPA akademiji za ovaj program odvija se dva puta tjedno u bloku od 4 školska sata. Praktična nastava u tonskim studijima i učionicama odvija se dva do pet puta tjedno zavisno o vremenskim mogućnostima polaznika. Program se, uz osnovna teorijska i praktična predavanja o procesu masteringa, uglavnom temelji na individualnom praktičnom radu u studiju.

  Praksa

  U praktičnom dijelu nastave polaznici individualno rezerviraju mastering režiju gdje rade na školskim ili na vlastitim projektima.
  04 // STRUKTURA

  Struktura nastave

  LISTOPAD, STUDENI

  Semestar 1

  Mastering Process & Sound Theory
  Digital Audio Theory
  Monitoring
  Workflow, Phase & Metering
  Frequency Spectrum & EQ
  Dynamics: Compression, Limiting & De-Essing

  PROSINAC, SIJEČANJ

  Semestar 2

  Dynamics: Multiband & Parallel
  Mastering in Action
  Audio Restoration & Noise Reduction
  Level & Tonal Coherence
  Album Work
  Mastering for Different Media

  05 // UVJETI

  Uvjeti upisa i cijene

  Završen AE-Master Program na MPA ili napredno poznavanje analognih konzola i studijske opreme uz prethodnu provjeru znanja

  Napredno poznavanje rada na računalu

  Preslika osobne iskaznice

  1.900 eura za gotovinsko ili virmansko plaćanje

  + upisnina 150 eura (plaća se prilikom upisa)

  2.090 eura za obročno plaćanje do 60 rata

  Diners, Premium Visa, PBZ, ZABA, Mastercard, Visa, Maestro, VPay, PBZ Union Pay International + upisnina 150 eura (plaća se prilikom upisa)

  06 // PREDAVAČI

  Predavači na programu

  Back
  Preloader image
  en_USEnglish