Video Production Program

Video Production Program

Naučite kompletan  proces video produkcije kroz praktičan rad u vrhunski opremljenim video studijima uz nadzor stručnih mentora.

Program edukacije namijenjen je svima koje zanima video produkcija, bilo da se radi o snimanju, montaži, post produkciji ili kreativnom procesu nastajanja video sadržaja. Ovo je prvi i jedini program ovakvog tipa u Hrvatskoj. Program svake godine bilježi sve više polaznika, a trenutno je u tijeku 7. generacija.

Danas se od video producenta, režisera, montažera, snimatelja i ostalih uloga unutar video produkcije očekuje poznavanje svih područja struke; bilo da želite bolje funkcionirati u timu ili steći znanje kako dovesti vaš projekt od ideje do završnog proizvoda. Sveukupno znanje vam pomaže da bolje razumijete određene uloge, pravila i budete kreativniji u vašoj produkciji te da sami pronađete i razvijete vlastiti prepoznatljiv stil. Iz tog razloga smo prije 7 godina složili program “Video production” u trajanju 180 školskih sati koji se protežu kroz 9 mjeseci intenzivne obuke. Unutar tih 180 sati prolazimo kroz najbitnija područja video produkcije i nudimo široki spektar znanja te literaturu za one koje zanima više. Radimo s najnovijom opremom, organiziramo snimanja u raznim uvjetima, prolazimo osnove i napredne tehnike montaže, učimo kako s rasvjetom stvoriti različite tipove atmosfere, kako snimiti zvuk, prolazimo kroz kompletni proces post produkcije.

MPA selection-8_edited

IZDVAJAMO

 • – 180 školskih sati nastave
 • – 60% nastave je aktivno sudjelovanje u raznim tipovima snimanja i montaže
 • – Kompletna edukacija iz video produkcije
 • – Predavači s višegodišnjim iskustvom i uspjehom u video produkciji
 • – Rad s najnovijom opremom
 • – Mogućnost sudjelovanja na raznim snimanjima van nastavnog programa
 • – Mogućnost posudbe kamera i gimbala tijekom edukacije
 • – Neograničeno korištenje učionica za vježbe van nastave

METODE NASTAVE

Stručni program edukacije Video Production odvija u trajanju od 180 školskih sati unutar perioda od 9 mjeseci. Nastava se provodi u učionicama MPA, vrhunskim video studijima i raznim vanjskim lokacijama.

Teorijska nastava na MPA akademiji za ovaj program odvija se jedan puta tjedno (nedjeljom od 16 do 20 sati) u bloku od 5 školskih sati. Praktična nastava u video studijima i učionicama odvija se jedan puta tjedno (nedjeljom od 12 do 20 sati).  Predznanje nije nužno, jer ovaj program osigurava profesionalni razvoj, stručno znanje i vrhunsku praksu svakom polazniku.

Šest generacija polaznika ovog programa imali su prilike raditi na TV reklamama, glazbenim spotovima, live koncertima itd… Neke od TV reklama koje bi izdvojili su one za Koestlin i Pevec, te glazbene spotove za izvođače poput S.A.R.S.-a, Mejaše, Massima, Darka Rundeka, Malin Johansson, Brain Holidays… Spot za S.A.R.S.-ovu ‘Klinka’-u koji su u potpunosti radili polaznici prve generacije ‘Video produkcije’ trenutno na Youtube-u ima preko 14 milijuna pregleda. Također polaznici su se našli i u glumačkim ulogama u nekim od spotova, npr. u spotu od Massima ‘Pirova pobjeda’ te od Mejaša ‘Kako da te zaboravim’. Treba se napomenuti da su na svim projektima polaznici sudjelovali od stvaranja same ideje, do snimanja i kasnije montaže. Iz generacije u generaciju povećava se broj polaznika te se samim time i povećava broj vanjskih predavača i asistenata te se na početku svake godine nabavlja nova aktualna oprema s kojom polaznici prolaze kroz praktična snimanja u filmskom studiju.

Trenutno je sedma generacija u tijeku.

timeline_pre_loader
STRUKTURA NASTAVE

Semestar 1

TEORIJA

Upoznavanje s opremom i pravilima upotrebe. Objašnjavanje osnova poput otvora blende, ekspozicije, ISO vrijednosti i njihove povezanosti. Sve što treba znati o objektivima i ostaloj opremi te kako ju koristiti. Predstavljanje trenutnih dostignuća u video produkciji te prolazak kroz trenutne mogućnosti i budućnost video produkcije, što nam tko nudi i što koriste profesionalci da bi dobili određen izgled videa. Gledanje rasvjete kroz aparat, upute za postavljanje rasvjete te kako doći do određene atmosfere putem rasvjete. Kako podesiti kameru za snimanje prema onome što želite u konačnici dobiti i na koje stvari treba obratiti pozornost. Velika pozornost se stavlja na kadriranje, jezik filma, režiju i kompoziciju te o odnosima boja. Dobiva se razna literatura i upute gdje se može pratiti razvijanje video produkcije te širiti znanje u željenom smjeru.

 

RAD S OPREMOM

Stečeno teoretsko znanje isprobava se odmah iz prve ruke. Polaznici imaju priliku raditi u vrhunskim opremljenim studijima u kojima su snimane mnoge reklame koje se mogu vidjeti na TV-u i jako puno glazbenih spotova. Oprema s kojom ćete raditi je raznolika i izbor je velik. Cilj je da se polaznici upoznaju sa svime i prema tome jednog dana u vlastitim produkcijama imaju znanje točno što im treba da bi dobili željeni efekt, kadar i vizualni izgled. Uz studio koji je opremljen svim potrebnim rasvjetnim tijelima, poput ARRI reflektora, Dedolight, Kinoflo te raznom dodatnom opremom, polaznici će imati priliku raditi sa najnovijim stabilizatorima za kamere, kranovima, sliderima te sa još mnogo opreme, te se ima priliku vidjeti kako izgleda snimanje iz zraka. Prolazi se i kroz snimanje zvuka na setu te razne načine na kojeg ga se može snimiti.

Semestar 2

MONTAŽA I POST PRODUKCIJA

Uz snimanje, svaki drugi vikend se montira prethodno snimljeni materijal i na taj način se odmah uoče problemi koji mogu nastati u vlastitoj produkciji. Montaža se uči na programu DaVinci Resolve 16 koji se smatra standardom u video produkciji. Prolazi se kroz teoriju montaže, gdje i kako rezati kadrove, kako dobiti određen efekt, a posebnu pozornost ćemo posvetiti color korekciji koji vašem videu može dati prepoznatljiv stil. Animacija kadrova, rad s overlays-ima i s chromakeyom je također dio ovog stupnja programa. Također će se proći kroz jednostavnu obradu zvuka.

 

RAD NA PROJEKTIMA

Nakon što se usvoji znanje o opremi, kreće se u stvaranje kratkih video formi. Svaki drugi vikend kroz 4 mjeseca se snima uradak po drugom scenariju s drugačijim uvjetima, a za finalni grupni projekt osmišljava se i snima glazbeni spot ili kratkometražni film. Tu će svatko od polaznika dobiti priliku dati svoj doprinos u stvaranju video uradka. Dobiti će se prilika kako kreativno utjecati na scenarij te iskusiti i naučiti kako funkcioniranje snimanje na raznim lokacijama i u različitim uvjetima. Također za dobivanje diplome polaznici će trebati predati vlastiti video uradak u kojem će se ocjenjivati poznavanje rada sa kamerom, rasvjetom te poznavanje montaže. Sva snimanja će se odvijati uz nadzor stručnjaka.

 

STVARANJE FINALNOG VIDEO PROIZVODA

Sve što treba znati o kompresiji, koji codec izabrati, koji video formati postoje i za što se koriste te sve ostalo što trebate znati prije nego predate vaš finalni uradak klijentu. Svi materijali koji će biti snimljeni za vrijeme praktičnog dijela nastave dobivaju se te se mogu koristiti kao vlastiti portfolio. Također dobiva se sva literatura s predavanja tako da se uvijek može podsjetiti na naučeno, a vrata akademije su vam uvijek otvorena za sva dodatna pitanja i suradnju.

RADOVI POLAZNIKA

UVJETI UPISA:

 • – Navršenih 16 godina
 • – Preslika osobne iskaznice

CIJENE:

 • – 12.900 kn za gotovinsko ili virmansko plaćanje + upisnina 990,00 kn (plaća se prilikom upisa)
 • – 14.190 kn za obročno plaćanje do 60 rata (Diners, Premium Visa, PBZ(Mastercard, Visa, Maestro, VPay), PBZ Union Pay International) + upisnina 990,00 kn (plaća se prilikom upisa)

Predavači