Gdje je sada? – Mihael Blum

Gdje je sada? – Mihael Blum

Nakon pet godina napornog rada uvidjeli smo da bi trebali pogledati gdje su naši bivši polaznici. Taj projekt smo nazvali „Gdje su sada?” i odlučili smo kontaktirati neke od naših bivših polaznika kako bi smo otkrili kako napreduju u svojoj karijeri.

Prvi na tapeti nam se našao mladi Mihael Blum koji je nakon završetka MPA akademije našao posao u Hit records studiju. Kako mu je to uspjelo i što je naučio možemo pročitati u ovom malom intervjuu. Ugodno čitanje 🙂

Recite nam nešto o sebi

Pozdrav svima. Ja sam Mihael Blum (21) iz Bjelovara i završio sam Master program na MPA akademiji. Bavim se glazbom od svoje 3. godine kada sam krenuo kuhačama i vilicama nabijati po loncima iz mamine kuhinje. U osnovnoj sam se počeo zanimat za klasičnu i popularnu glazbu pa su me moji upisali u glazbenu školu gdje sam svirao klavir i pokupio prva znanja iz solfeggia i glazbene teorije. U 7. razredu sam počeo svirat bubnjeve u Bjelovarskom rock’n roll bendu. Početkom srednje sam instalirao svoj prvi software za izradu glazbe (Cubase 5) kako bih snimio covere nekih pjesama. Ljubav prema pisanju pjesama, aranžiranju i produkciji općenito, nastavila se i nakon završene srednje glazbene škole i matematičke gimnazije, pa sam upisao MPA akademiju kako bih mogao ozbiljnije i profesionalnije kročit u svijet glazbene produkcije. Po preporuci našeg mađistronea, dobio sam posao u Hit records studiu (Green gold), gdje kao glazbeni producent i šef studija surađujem s najjačim autorima, producentima i izvođačima s ovih prostora.

Kada ste otkrili čime se želite baviti

Od malena sam htio bit bubnjar u nekom rock bendu, a za produkciju sam se intenzivno počeo zanimati tek krajem srednje.

Zašto ste se odlučili upisati MPA akademiju?

Glazba je jedina stvar koju želim radit u životu, a MPA je jedina kvalitetna škola koja je pružila program koji me u tom trenutku zanimao.


Što ste naučili u svojem školovanju?

U prvih mjesec dana sam naučio sve osnove što se tiče audio engineeringa i produkcije općenito, kasnije kroz školovanje naučili smo hrpu tips n trickova kroz praktičnu nastavu i druženjem s kolegama i profesorima. Nije bilo tog pitanja na koje nismo dobili kvalitetan i konstruktivan odgovor.

Imate li kakve interesantne priče sa MPA akademije?

Na drugoj godini poslije skoro svakog predavanja išli smo kod jednog od polaznika na ping pong do ranih jutarnjih sati ; D

Što bi ste izdvojili kao najbolju karakteristiku akademije?

To bi definitivno bila velika količina praktične nastave bez koje ne bismo mogli stupiti u tonski studio niti funkcionirati u njemu. Naš ravnatelj i profesor Andrej omogućio nam je da se bavimo onime što volimo, uvijek je bio podrška u nastavi i izvan nje i na tome sam mu beskrajno zahvalan. Naša legenda MPA akademije Boris bio je pravi prijatelj i uvijek na raspolaganju oko bilo čega. To su najsvijetlije točke akademije i naravno profesionalna studijska oprema na kojoj smo provodili sate i sate dobivajući pravi sound.

Zašto bi se netko trebao upisati na glazbenu produkciju?

Glazbenu produkciju smatram kao životni poziv. U bilo kojem obliku bio to audio engineering, glazbena produkcija, autorski rad, korporativne spike. Glazbena produkcija nije samo posao i zanat, to je način života. Ako se netko osjeća da treba ići tim stopama, posvetite svo svoje vrijeme tome, bit ćete sretniji i nećete požalit.

Koliko Vam je stečeno znanje pomoglo u daljnjoj karijeri?

Bez MPA akademije ne bih znao ni da trebam stavit kompresor na master kanal, pazit na faze kod snimanja instrumenata i slične banalne stvari. Na akademiji smo naučili logički povezivat svaki segment produkcije od same ideje pjesme, okupljanja ekipe, pripreme snimanja, ponašanja u studiju, razgovor i navođenje izvođača da iz instrumenta izvuku ono najbolje, da bi finalan proizvod mogao konkurirati na određenom tržištu. Bez tih znanja se jednostavno ne bi mogli bavit ovim poslom. Sve ostalo je praksa i iskustvo.

Koja je razlika između školskog rada i rada u pravim situacijama?

Iskreno i nema prevelike razlike. U oba slučaja moraš pokazat brzinu i samoinicijativu.

Imate li kakav savjet za sadašnje polaznike MPA akademije?

Iskoristite sve blagodati koje vam akademija pruža. Okupite ekipu, pišite pjesme, miksajte, snimajte, družite se, izlazite skupa, pitajte sve što vas zanima.

Kada bi ste mogli nekako savjetom doprinjeti MPA akademiji, što bi ste nam savjetovali?

Savjetovao bih da se više vremena posveti izradi aranžmana, modernijem pristupu korištenja VST instrumenata i obradi sampleova.

Želim vam svima puno sreće i uspjeha u narednim godinama! 🙂