Gdje je sada? – Jana Obradović

Gdje je sada? – Jana Obradović

Nakon pet godina napornog rada uvidjeli smo da bi trebali pogledati gdje su naši bivši polaznici. Taj projekt smo nazvali „Gdje su sada?” i odlučili smo kontaktirati neke od naših bivših polaznika kako bi smo otkrili kako napreduju u svojoj karijeri.

Danas na red je došla mlada Jana Obradović, RTL-ova kreativna producentica digitalnog video sadržaja nemirnih nogu i od vrtičkih je dana zaljubljena u umjetnost. Što je sve postigla i što joj se sve našlo na putu možete pronaći u ovom malom intervjuu. Ugodno čitanje

1. Recite nam nešto o sebi

Pomalo zanesena, nemirnih nogu, ljubiteljica akcije i društva, prirode i hrane, boja i zabave, sve dobre stvari u životu volim pretakati u radove i dijeliti s drugima.

2. Kada ste otkrili čime se želite baviti?

Kao klinka, u vrtiću, shvatila sam da mi je kreativno likovno izražavanje zabavnije od ostalih stvari i odlučila da je to moj poziv. Malo kasnije, na kraju 7. razreda, roditelji su me nagradili za dobar prosjek na kraju godine tako da su mi poklonili video kameru. Onda je počeo show! S prijateljicama sam snimala razne forme, od dokumentaraca do igranih kratkih filmova, a najdraže su mi bile parodije. Da, mislim da je ta kamera odigrala veliku ulogu. Još je imam, na kazete je

3. Zašto ste se odlučili upisati MPA akademiju?

Na Studiju dizajna imala sam nekoliko kolegija fotografije i snimanja. Profesor Stanko Herceg prenio je divno znanje, ali još važnije od toga probudio nam je strast prema struci.  Znanje koje sam dobila na faksu je žudilo za nadograđivanjem. Nakon faksa radila sam u produkcijskoj tvrtki Mirta produkcija koja je intenzivno razvijala video produkciju, pa smo odlučili napraviti zajednički korak dalje i upisati MPA.  Tu je uslijedio lijepi period uzajamnog napradovanja i dijeljenja znanja, kao savršena odskočna daska za daljnje projekte.

4. Što ste naučili u svojem školovanju?

1) Nauči pravila, pa ih pregazi. 2) Svo znanje ti je džaba ako nisi snalažljiv. 3) Nemoj biti prezaljubljiv u kadar! (Ako se na snimanju zapališ za neki kadar koji si snimio, nemoj ga pod svaku cijenu kasnije gurati u video, ako ne ide, ne ide! Često se sjetim Filipa kako nam je to govorio )

5. Što bi ste izdvojili kao najbolju karakteristiku akademije?

Ono po čemu je akademija i poznata – praksa. Isprobavanje razne opreme, uvjeta i lokacija snimanja. Zatim predavači, ekipa… Bitno je kakva ti je ekipa! U MPA se od starta njeguje opuštena prijateljska atmosfera.

6. Imate li kakve interesantne priče sa MPA akademije?

Filip i Matija su uvijek brinuli da nam bude zanimljivo i da se previše ne opustimo. 😀 Jedan od boljih momenata je definitivno bila svađa između glumca i Filipa. Počelo je od toga da je glumac je stao prigovarati kako mu Filip nije platio cijelu smjenu i prijetiti da će se pokupiti sa snimanja, do toga da je svađa prerasla u deranje i odlazak ispred studija na ”fajt” 😀 Malo su nas testirali da vide reakcije, a smijalica nakon toga nas je držala do kraja dana Legendarna scena.

7. Zašto bi se netko trebao upisati na video produkciju?

Takav širok spektar iskustva koju dobiješ te stvarno pripremi za razne situacije u kojima ćeš se naći. A naći ćeš se u raznim situacijama. I to što naučiš kako razmišljati na setu. Setovi su uvijek nepredvidivi, pa ti ta snalažljivost na licu mjesta jako puno znači. Teorijom takvo znanje ne možeš dobiti. Samo praksom. Prvo naučiš pravila, teoriju, a onda dođeš na set, primijeniš pravila koja ti odgovaraju, a ostala prilagodiš

8. Imate li kakav savjet za sadašnje polaznike programa video produkcije?

Na snimanju: uvijek provjeri postavke na kameri i jesi li upalio snimanje. Ti mali gumbići ponekad ostanu zaboravljeni, a imaju tendenciju da ti zagorčaju život U montaži: Ctrl+s svake 3 minute.

9. Kada bi ste mogli nekako savjetom doprinijeti MPA akademiji, što bi ste nam savjetovali?

Bilo bi super da napravite neku online galeriju radova polaznika!

Hvala na čitanju! 🙂