Video Production – Master Program

Video Production - Master Program
(druga godina edukacije)

Video Production – Master Program je napredni program namijenjen svima koje zanima ulazak u profesionalni svijet dokumentarnog i igranog filma.

Ovo je prvi i jedini program ovakvog tipa u Hrvatskoj. Program je namijenjen polaznicima koji su uspješno završili prvu godinu MPA Video Production programa kao i onima koji se već bave video produkcijom, a žele se usavršiti na području filma.

Naglasak ovog programa jest rad sa profesionalnom filmskom opremom uključujući Blackmagic 6k kamere, filmskom rasvjetom i profesionalnim glumcima. Studenti će dobiti veliko znanje potrebno za rad na filmu uključujući pisanje i razradu scenarija, osnove režije, storyboarding, vođenjem cijelog snimanja kao i postprodukciju u Da Vinci resolve programu.  Sam program je formiran tako da usavrši vizualnu pismenost svih polaznika kroz niz praktičnih radova na setu, kako u studiju tako i u eksterijeru. Polaznici će moći prisustvovati masterclassovima etabliranih hrvatskih redatelja i snimatelja. Svi polaznici će kao dio programa prisustvovati Blackmagic Design Resolve naprednom tečaju i moći pristupiti ispitu za studentski certifikat.

Za završni rad od polaznika se zahtjeva izrada kratkog igranog ili dokumentarnog filma. U odnosu na VIDEO PRODUCTION PROGRAM druga godina je kompleksnija, teža i od studenata zahtjeva veću razinu znanja i sudjelovanja.

mont-singl

IZDVAJAMO

 • – 200 školskih sati nastave
 • – Kompletna edukacija iz napredne video produkcije
 • – Predavači s višegodišnjim iskustvom i uspjehom u video produkciji
 • – Snimanje sa Blackmagic FILMSKOM KAMEROM, filmskim objektivima I profesionalnom filmskom rasvjetom
 • – Demonstracija snimanja Red Dragon-X 6K filmskom kamerom
 • – Mogućnost sudjelovanja na raznim snimanjima van nastavnog programa
 • – Mogućnost posudbe Blackmagic kamera i gimbala tijekom edukacije
 • – Neograničeno korištenje učionica za vježbe van nastave

METODE NASTAVE

Stručni program edukacije Video Production odvija u trajanju od 200 školskih sati unutar perioda od 9 mjeseci. Nastava se provodi u učionicama MPA, vrhunskim video studijima i raznim vanjskim lokacijama.

Teorijska nastava na MPA akademiji za ovaj program odvija se jedan puta tjedno (nedjeljom od 11 do 15 sati) u bloku od 5 školskih sati. Praktična nastava u video studijima i učionicama odvija se jedan puta tjedno (nedjeljom od 12 do 20 sati).

Predznanje za ovaj program je potrebno. Bivši polaznici prve godine video produkcije imaju pravo direktnog upisa, a u slučaju da netko želi upisati program a nije završio prvu godinu Video production programa, mora pristupiti prijemnom ispitu. Na ovoj godini je još više pažnja usmjerena na individualni pristup u praktičnoj nastavi svakom polazniku.

timeline_pre_loader
STRUKTURA NASTAVE

Semestar 1

TEORIJA

Prvi semestar polaznici započinju s osnovama režije i upoznaju se s ulogom redatelja na setu. Zatim slijedi DaVinci Resolve tečaj. Ovaj tečaj koji je inače dostupan kao odvojeni modul na MPA uključen je u drugu godinu. Polaznici će proći sve module DaVinci Resolve programa što će im omogućiti daleko lakše i efikasnije planiranje i izvođenje svih vježbi s ostalih modula druge godine i pripremiti ih za profesionalni rad u budućoj karijeri. Svaki polaznik pristupa online ispitu i ako je uspješan dobiva studentsku Resolve licencu.

 

DOKUMENTARNI FILM

Modul koji se bavi dokumentarnim filmom na uzbudljiv način spaja klasična predavanja u učionici sa mastereclassom poznatih dokumentarista, guerilla snimanjima te Q&A predavanja kako bi svakom polazniku omogućili što bolje razumijevanje forme dokumentarnog filma. Modul započinje s teorijom: vrste dokumentarnog filma, razlike u odnosu na rad na igranom filmu, gledanja i analize nekih bitnih dokumentarnih filmova. Nakon toga kreće priprema za izradu vlastitog dokumentarnog filma, razvoj tema, subjekata i odabir lokacija. Nakon intenzivnog snimanja polaznici kao grupa montiraju svoj film uz nadzor profesora i kada završe imat će prezentaciju svojih radova.

Semestar 2

IGRANI FILM

Kroz niz godina shvatili smo da je polaznicima Video production programa najinteresantniji dio predavanja i vježbi u kojima se bavimo igranim filmom. Upravo zato na drugoj godini studija zadnji modul bavi se igranim filmom. Od filmske teorije, do rada s profesionalnim akademskim glumcima na setu, do predavanja i prakse s iskusnim hrvatskim direktorima fotografije pa sve do isporuke vlastitih kratkometražnih igranih filmova. Sve to bit će obuhvaćeno u modulu igrani film.

 

NAPREDNA MONTAŽA I COLOR CORRECTION

Napredna montaža se uči na programu DaVinci Resolve 16 koji se smatra standardom u video produkciji. Prolazi se kroz teoriju montaže dokumentarnog i igranog filma, napredna color correction također se uči u DaVinci Resolve-u. Prolazit će se kroz kompletno tonsko snimanje na setu u studiju te na vanjskim lokacijama.

 

ZAVRŠNI RAD 

Dokumentarni i igrani film Svaki polaznik Master Video production programa kao svoj završni rad treba predati finaliziran kratkometražni dokumentarni film te kratkometražni igrani film, koji će snimati i montirati tijekom cijelog trajanja edukacije. Na kraju programa svaki polaznik izlazi s dva svoja autorska finalizirana rada.

RADOVI POLAZNIKA

UVJETI UPISA:

 • – Navršenih 16 godina
 • – Završen Video Production program (prva godina edukacije) ili naprednije poznavanje procesa video produkcije (provjera znanja prije upisa)
 • – Preslika osobne iskaznice

CIJENE:

 • – 12.900 kn za gotovinsko ili virmansko plaćanje + upisnina 990,00 kn (plaća se prilikom upisa)
 • – 14.190 kn za obročno plaćanje do 60 rata (Diners, Premium Visa, PBZ(Mastercard, Visa, Maestro, VPay), PBZ Union Pay International) + upisnina 990,00 kn (plaća se prilikom upisa)

Predavači